Kinetoterapie

O intervenţie eficientă în cazul copilor cu autism constă în: diagnosticare precocee, terapie comportamentală aplicată, logopedie, integrare senzorială, dar şi kinetoterapie.

Cum ne putem da seama dacă copilul are nevoie de kinetoterapie? Este recomandată o evaluare kinetoterapeutică în cazul în care copilul dumeavoastră nu prezintă abilităţi motorii specifice etapei de dezvoltare şi/sau prezintă un tonus muscular scăzut. În aceste cazuri este recomandată o intervenţie kinetoterapeutică chiar din primul an de viață.

Kinetoterapia poate să reprezinte o intervenţie pentru copiii cu autism care: au nevoie să dezvolte abilităţi motorii în concordanţă cu vârsta lor, au un tonus muscular scăzut, prezintă o postură incorectă, deficite la nivelul coordonării și controlului respirației. De asemenea, kinetoterapia poate să ajute copii care suferă de autism să îşi reducă mişcările stereotipale şi comportamentele hiperkinetice (deficit de atenţie, impulsivitate, hiperactivitate).

In practică kinetoterapeutul poate să folosească o serie de tehnici care să ajute copiii să își formeze bazele mișcării. Kinteoterapia are niște obiective bine stabilite: menținerea posturii corporale, creșterea și menținerea mobilității articulare, creșterea și menținerea forței musculare,  controlului și echilibrului, controlarea deficitului respirator, relaxarea, reducerea durerii.   

Astfel că, kinetoterapeutul îl poate ajuta pe copil să învețe o serie de comportamente în viața lui de zi cu zi, de la niște mișcări relativ simple cum ar fi de exemplu să meargă sau să stea jos la niște   mișcări mai complexe, să arunce mingea sau să o prindă. Kinetoterapeutul poate să atragă copilul prin intermediul jocului simbolic în activități care corespund scopului urmărit.

Kinetoterapia include tehnici specifice de intervenție neuromotorie, exerciții fizice terapeutice de stimulare și corectare a comportamentelor motorii, formarea și integrarea deprinderilor de zi cu zi, contribuind la dezvoltarea psihosocială a copiilor.

Kinetoterapeutul poate să reprezinte de asemenea un ajutor și pentru părinți, acesta putând să ajute părinți să dezvolte acele competențe minime care să le permită să continue educația neuromotorie și acasă.

In concluzie, educația kinetoterapeutică poate să ofere premisele unei dezvoltări complexe ale copilului, prin intervenții de specialitate ce vizează conduite motorii prin activități de joc practicate împreună cu copilul, facilitindu-i integrarea permanentă a activității motorii în celelalte structuri: psihomotrice și cognitive. Beneficiile kintetoterapiei le putem observa și la nivelul autonomiei personale la copii precum și la nivel socio-afectiv.

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania dispune de o sala de kinetoterapie foarte bine dotată, precum și de un parculeț exterior gândit atât pentru relaxarea copiilor, cât și pentru executarea unor programe de kinetoterapie în aer liber.