TEACCH

TEACCH – Treatment and Education of Autistic and Related Communication Handicapped Children este un program de intervenție care poate fi folosit de către toți copiii cu dificultăți de comunicare.

Acest program încurajează și facilitează colaborarea părinte-terapeut, poate adapta intervenția terapeutică la caracteristicile copilului și are la bază tehnici de învățare structurată, care organizează mediul, materialele și activitățile copilului astfel încât să faciliteze învățarea și să evite frustrările.

Teacch poate fi folosit atât în terapia unu-la-unu, dar și în mediul educațional, și are ca scop dezvoltarea abilităților de bază pentru viața de zi cu zi (comunicare, limbaj, abilități sociale, atenție, angajament în activități).

 În concluzie, programul TEACCH urmărește creșterea adaptabilității, învățarea structurată și îmbunătățirea abilităților personale.

 

 Caracteristicile TEACCH


In primul rând acesta este practic un cadru structurat de învăţare şi nu o curriculă, care reglementează ţintele terapeutice şi educaţionale. Acest cadru include:

1.  Organizarea fizică a spaţiului de terapie
2.  Orar individualizat
3.  Sisteme de lucru
4.  Structurare vizuală a materialelor